Retro vs Vintage: wat zijn de verschillen ?

Hippe woorden hoor, dat Retro en Vintage. Maar wat bedoel ik nu precies als ik eigenlijk gewoon opzoek ben naar een supergave cabinetkast op smalle pootjes of een leren ‘oma’tasje?

Al sinds jaar en dag ben ik een groot fan van Retro en Vintage meubelen en kleding. Mijn hele huis, en die is echt formaatje stacaravan, staat er van boven tot onder mee vol. Er staat zelfs nog vanalles opgeslagen op zolder bij m’n ouders. Het is echt een deel van mezelf geworden kan ik wel zeggen.

Ik weet nog dat ik compleet geshockeerd was dat mijn eigen moeder zo rigoreus al haar kleding, inclusief de schoenen met plateauzolen en sleehakken van de hand had gedaan. Hoe had ze deze schat van zulke historische waarde nou van de hand kunnen doen en kunnen schenken aan de eerste de beste kledingcontainer voor Afrika? Gelukkig bleek met goed zoeken in laadjes en kastjes dat nog wel het een en ander bespaard was gebleven, zoals prachtige kralenkettingen met geëmailleerde muntjes. En ook in de verkleedkist zat nog wel een verdwaalde bloemetjesjurk met hoge taille en wijde fladdermouwen.

 

Liefde voor Brabantia

Maar mijn liefde gaat verder! De verbazing bij mijn ouders toen ik interesse kreeg in de Brabantia- blikken. Ja, ze zouden hun ogen voor me open houden op rommelmarkten en bij kringlopen. Maar waarom ik dat toch leuk vond…? Daar waren mijn ouders zelf mee opgegroeid dus dat was in hun ogen oude rommel van hun eigen ouders. Volgens mij is dat ook meteen de clou waarom de ene persoon gek is op spulletjes uit een bepaalde periode en de ander er compleet wars van is. De associaties die je hebt met die spulletjes, de hang naar een periode die je zelf niet hebt mee gemaakt.

Het vintage interieur van Jorien Mol

Design als oplossing voor een probleem

Smullend heb ik dan ook zitten kijken naar de film over het leven van Jim Morrison. En dan niet de drank, drugs en ander verderf, maar de kleding, meubels, en vooral sfeer die nooit meer terug zou komen. Het leek wel alsof alles nog nooit eerder bedacht was. De muziek was vernieuwend en er wordt nog steeds aan gerefereerd. Maar ook de beste ontwerpen voor een bepaald product zijn in die tijd ontstaan. Mensen gingen nog opzoek naar oplossingen voor hun probleem! Een prachtig voorbeeld is dan ook het huishoudpotje van Brabantia. Heerlijk duidelijk en overzichtelijk, vooral omdat overal op staat geschreven wat erin zit of in ieder geval waar het voor bedoeld is.

Brabantia huishoud spaarpot is op en top vintage

Zou het dan die hang naar vroeger zijn, “toen alles beter was”. Ik heb geen idee, want ik heb het niet zelf mee gemaakt. En die mensen die het wel bewust hebben mee gemaakt hebben er nou niet direct die warme gevoelens bij die ik eraan hang.

Maar Retro of Vintage, wat is dat nu? Iedereen weet meteen wat je bedoelt als je deze woorden laat vallen. ‘Ooh, je bedoelt oranje spulletjes!” Juist, dat bedoel ik. In het begin had ik het vaak over Retro; ik wilde echt Retro-behang op m’n kamer. Maar wat schetst mijn verbazing? Als ik ga zoeken naar ‘oude Retro-spulletjes’ blijk ik te zoeken naar nieuwe spullen met een Vintage-look! Oei, toen was ik natuurlijk even in de war, want iedereen snapte meteen dat ik het had over de oude spulletjes uit de jaren ’70. Hoe moet ik het dan noemen? Want spulletjes-uit-de-jaren-’70 bekt natuurlijk niet zo lekker.

Vintage

Vintage = ‘van een goed jaar’

Ben ik dan opzoek naar Vintage-meubels? Bingo! Dat was het passende woord! Ook op internet kreeg ik met deze omschrijving meer hits als ik weer es aan het rondsnuffelen was. Vintage en ik moesten nog even goed kennis maken want jaren waren Retro en ik een stel geweest. Wel leuk om uit te vinden dat het woord ‘Vintage’ meer betekenissen heeft dan ‘Retro’. Vintage betekent ‘van een goed jaar’ en heeft zijn oorsprong in de wijn liggen. Vin, wijn, wijn, vin. Ja, hier voelde ik me wel bij thuis. En helemaal als Vintage vooral voor Haute Couture kleding, lees Chanel, Louis Vuitton, e.d. uit de jaren ’50 tot en met ’80, wordt gebruikt.

Vintage en Brabantia als interieurstijlVaarwel retro

Zojuist was ik overgestapt naar Vintage en had Retro vaarwel gezegd. Het klonk zoveel chiquer! “Ik zoek een vintage-poef. Zo een in de vorm van een champignon maar dan vierkant.” Heerlijk! En toch was er eigenlijk niets veranderd, alleen voelde ik me vele malen hipper met m’n tweede hands spulletjes. Al met al is het gewoon een gevoelskwestie!!

 

Deze blog verscheen eerder op Inbound Industry

By | 2018-12-21T12:03:59+00:00 september 22, 2014|Vintage|1 Comment

One Comment

  1. Jitske 12 juli 2017 at 13:34 - Reply

    Wat een ontzettend leuke blog heb je!!! Ik vind ook dat sommige stijlen erg dicht bij elkaar liggen. De jungle look vind ik ook zo lijken op de botanische look. Ik zie ook in webwinkels en blogs dat de twee vaak door elkaar worden gebruikt (jungle is in mijn beleving wat uitbundiger, tropischer en met veel kleur en botanisch wat ingetogener). Je voelt het verschil wel maar er zijn niet altijd regels voor. In elk geval, ik ga je volgen!

Leave A Comment